© 2018 by House of Fairytale Holding AB

SÄG HEJ TILL VÅRA SAGOFIGURER

Hälsa på hos Pettson, ibland finns han där på riktigt. I vikingavärlden får man möta Halvdan och Meia. Kanske hittar du Mumintrollet i Mumindalen och vem vill inte komma hem till Alfons och leka...

EN KATT OCH HANS GUBBE

PETTSON & FINDUS

Gubben Pettson har en katt som heter Findus. De bor i ett litet hus på landet bland åkrar och ängar och skogar. Några hönor har han också och ibland syns det nån granne.Findus vill vara med Pettson nästan jämt, och det får han så gärna. Det är inga stora äventyr de råkar ut för. Det räcker så gott med de små äventyren som gubben eller katten hittar på.

På Funnys Äventyr möter du Pettson och Findus värld där du kan besöka hans hus, snickarbod, hönshus och mycket mer! Om du tittar riktigt noga kan du även få syn på mucklorna som dyker upp lite här och var. Och glöm inte, se upp för tjuren i hagen!

SVEN NORDQVIST

Sven Nordqvist är född 1946 i Helsingborg och har tecknat och målat i hela sitt liv. I unga år hämtade han ofta inspiration ur tidningen MAD med dess speciella bilder. Han studerade till arkitekt vid LTH och var yrkesverksam som sådan i ett år. Ytterligare ett år arbetade han som lärare vid arkitekthögskolan i Lund. Efter det frilansade han som reklamtecknare och har även illustrerat läroböcker, skönlitteratur, affischer och julkort. Under 1975-85 arbetade han också mycket med grafik.

 

Barnboksförfattare och egen illustratör blev Sven Nordqvist när han 1983 vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling med Agaton Öman och alfabetet. Det stora genombrottet kom dock med nästa bok Pannkakstårtan, då vi för första gången fick stifta bekantskap med gubben Pettson och hans katt Findus. Gubben och katten har såväl gammal som ung tagit till sitt hjärta. 

©Fotograf: Alexander Lagergren

Alfons är en vanlig kille som bor med sin pappa i en modern förort – var som helst i världen. Stor är han inte. Och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller! Han är glad och busig men kan också bli ilsken, svartsjuk, spökrädd, precis som alla andra. Berättelserna om Alfons Åberg handlar om att sakna en kompis, om bus och spökrädsla. De handlar även om slagsmål och att julen är förbi… sådant som varje barn kan känna igen.

 

På Funnys Äventyr möter du Alfons Åbergs värld. Här kan du leka i hans och Millas koja eller ta en åktur i Alfons helikopter! Du kan även upptäcka hans hem med kök och sovrum och kanske till och med stöter på monstret under sängen! Hälsa på i hans klassrum och åk med på stoltåget. Gå upp i höghuset där han bor eller ned i källaren om du vågar... Det och mycket mer väntar i Alfons värld!

GUNILLA BERGSTRÖM

Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg. 1966 tog hon journalistexamen vid Journalistinstitutet. Därefter arbetade hon under en tid på bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet i Stockholm. 

 

Gunilla debuterade 1971 med boken Mias pappa flyttar (Rabén & Sjögren). 1972 utkom den första boken om Alfons Åberg, God natt Alfons Åberg (Rabén & Sjögren). Sedan 1975 är Gunilla Bergström författare och illustratör på heltid. Hon har skrivit ett 40-tal barnböcker som hon även illustrerat. Själv ser hon sig mer som tecknare än som författare. Dessutom har hon dramatiserat många av sina berättelser för teater och skrivit en rad barnvisor tillsammans med bland andra Georg Riedel. Hon har också arbetat med scenografi och dockteater. Gunilla Bergström räknas till en av Sveriges främsta bilderboksskapare genom tiderna.

Foto: Jörn H Moen
EN VANLIG KILLE

ALFONS ÅBERG

ÄVENTYR I MUMINDALEN

MUMIN

På Funnys Äventyr kan man även hälsa på våra vänner i Mumindalen! Gå över bäcken på den lilla bron och passera Mårran som står vid ingången och lurar. Om det blir för läskigt så finns en annan genväg in i Mumindalen där det stora Muminhuset väntar. Gå in och laga mat i köket eller lek en stund i vardagsrummet. Från sovrummet på andra våningen kan du spana ut över hela dalen! Efteråt kanske du tar dig en tur i rutschkanan ned i dammsugaren. Eller vågar du dig på ett besök i det läskiga träsket? Om du har med dig ditt gosedjur kan det få åka i gosedjurskarusellen. Innan du vinkar hejdå till Mumintrollen kan du ta en liten fisketur över bäcken och se hur solnedgången speglar sig i vattnet. 

Tove Jansson är en av de mest kända Finska konstnärerna genom tiderna. Toves omåttligt värdefulla livsverk kommer fram i många olika former, så väl som författare, konstnär och serietecknare.

Hon hade en väldigt mångsidig och färggrann karriär, men mest känd är hon som skaparen av Mumin. Under Janssons levnadstid publicerades Mumin-berättelserna som romaner, bildböcker och serier, och i dagens läge har de översatts till ungefär 50 språk. Tove Janssons påhittighet som författare kommer framför allt fram i att hon lyckades skriva samtidigt för såväl vuxna och barn.

TOVE JANSSON

©Moomin Characters™

”Kultur för barn bygger broar av glädje och gemenskap, insikter, spännande upplevelser och en tro på framtiden.”

- Staffan Götestam

VÄNNER TROTS ALLT

MEIA & HALVDAN VIKING

På vikingatiden var mycket precis som idag. Människor skrattade, grät, lekte och arbetade. Men mycket var förstås också annorlunda. En del trodde på de gamla gudarna som Tor, Oden och Freja, medan andra hade funnit en ny tro - kristendomen.

Äventyren med Halvdan och Meia handlar om hur man med list och vänskap kan vinna över både kungar, hövdingar och bärsärkar.

På Funnys Äventyr får du möta ett riktigt vikingaäventyr i Meias och Halvdans värld. Var med i vikingarnas egna lekar och spel eller besök Völvan för att spå din framtid! Ta en promenad längs palissaden och spana ut över vallgraven för att sedan åka rutchkana ner i grishuset. Kika in i långhuset där hövdingen och hans familj äter en storslagen middag och gå sedan till smedjan och prova ett verktyg. Det och mycket mer kan du göra i vår vikingavärld.

Uppvuxen i Linköping. Väldigt duktig på att spela fotboll. Ja, ungefär så duktig som pojkar brukar vara i den åldern, för att använda en Masarinsk jämförelse. Flyttade till Stockholm i början av åttiotalet med dåvarande sambon – nuvarande frun Mia. Utbildad till mellanstadielärare och anställd i tio år i Rinkeby. Jobbat som vuxenlärare i 8 år. Ofta imponerad och fascinerad av det som är annorlunda; mat, språk, människor och musik. Jag vet att sladdbarn på arabiska i direkt översättning blir ”sista druvan på klasen”. Road av liknande uttryck. Inspirerad av sonen Johannes frågor till att skriva bilderboken ”Att fånga en tiger” som illustrerades av Joakim Lindengren. (Min egentliga debut). Skriver låtar för barn med badmintonkompisen Mats Sundin. Läromedelsförfattare, med ett trettiotal titlar på mitt samvete. Djupt, obotligt och hopplöst förälskad i mina barn och min fina fru.

MARTIN WIDMARK

VÄLKOMMEN TILL MIG

FUNNYS ÄVENTYR

Funny är en tuff tjej som inte är rädd för äventyret. Och hon klarar förstås av farligheterna med både mod och magiskt tänkande. I Funnys värld får du följa med henne in i den stora eken där det bor lysmaskar, skalbaggar, fåglar och andra djur som både kan tala och sjunga. Du kan klättra upp till ekens topp och åka rutchkana ner till myrstacken där du blir lika liten som en myra. Myrdrottningen måste du akta dig för men som tur är finns de snälla myror som låter dig rida på deras ryggar och undfly drottningen.

Funny är ciceron för hela den värld du får upptäcka på Kulturhuset. Hon och hennes vän Chin tar dig mer på äventyr du bara kunnat drömma om och presenterar dig för Mumin, Alfons, Pettson & Findus och Meia & Halvdan Viking. 

Staffan är skådespelare, regissör, producent och dramatiker och står bakom många välkända teater- och musikaluppsättningar.

Rollen som Jonatan i filmen Bröderna Lejonhjärta ledde fram till ett långvarigt samarbete med Astrid Lindgren och ett flertal produktioner baserade på hennes böcker.   

Staffan har skrivit böckerna om Funnys Äventyr. Han är också en av grundarna av barnkulturhuset Junibacken i Stockholm.

STAFFAN GÖTESTAM

HUVUDSCENOGRAF

TOR SVAE

Tor Svae, född 25 augusti 1945, är en svensk konstnär, scenograf och diversearbetare inom barnkultur. Under sina 35 år i barnens tjänst har han gjort flertalet utställningar på Junibacken, ett antal temalekparker i Stockholmsområdet bland annat Mulle Meckparken i Järvastaden, Bryggartäppan på Södermalm och ett fartygsvarv i barnstorlek i Anders Franzéns park. Han bygger också turnerande barnutställningar och alla hans arbeten genomsyras av mottot Leka, Lära, Läsa!

Tor är scenograf för hela den tredimensionella värld i Funnys Äventyr där ovanstående sagokaraktärer bor. Han väcker sagorna till liv genom att skapa fysiska miljöer där barnen kan leka, lära och läsa.

LYSSNA REDAN IDAG

Klassiska sagofigurer

På Funnys Äventyr kommer du även att få uppleva klassiska sagor. Bland annat i vår sagokarusell! Redan nu kan du få ett smakprov genom att lyssna på dramatiserade ljudböcker av dessa sagor.